Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

"Το Ναι μας δένει χειροπόδαρα, το Όχι ανοίγει δυνατότητες"

"Δεν δέχομαι ότι το δίλημμα αυτή τη στιγμή είναι ευρώ ή δραχμή. Αυτό θέλει η αντιπολίτευση, να αλλάξει το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος."

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Λαπαβίτσας, μίλησε στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά 90.1 Fm» στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» με τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, και μεταξύ άλλων, μίλησε για τις κλειστές τράπεζες και την πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω διαπραγμάτευση με την Ευρώπη και τους δανειστές της χώρας. Τέλος κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα των ημερών αν το «ΟΧΙ» εκληφθεί από τους Ευρωπαίους ως «ΟΧΙ» στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, όπως άλλωστε δήλωσαν σήμερα Γάλλοι-Γερμανοί και ο πρόεδρος της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Mεταξύ των άλλων είπε:

"Πρέπει να επέλθει κάποια σχετική ομαλότητα της τραπεζικής λειτουργίας. Το χρήμα ως όργανο και μέσο είναι πολύ ιδιόμορφο στην οικονομία και το κατέχουν όλοι και επηρεάζει όλους.

Εδώ έχουμε λοιπόν μια αλλαγή στην χρήση του χρήματος που είναι φυσικό να δημιουργεί μια ανησυχία στον κόσμο, αβεβαιότητα, αλλαγή των καταστάσεων. Πρέπει να το συνηθίσει λίγο ο κόσμος αυτό, αυτή την νέα κατάσταση πράγμα που θα γίνει σχετικά σύντομα αν υπάρχει αποτελεσματικότητα και βούληση από πλευρά της κυβέρνησης.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να λειτουργούν πίσω από τις κλειστές πόρτες, όταν λέμε ότι κλείσαν οι πόρτες των τραπεζών δεν σημαίνει ότι κλείσαν οι τράπεζες. Πληρωμές μπορούν να γίνονται, οι κινήσεις μπορούν να γίνονται… πρέπει ο κόσμος λίγο να προσαρμοστεί αυτές τις μέρες και να καταλάβει ότι είναι μια δυσκολία την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία. Δεν σταμάτησαν να λειτουργούν οι τράπεζες…"

Ερωτηθείς γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο υποστήριξε ότι:

"Εδώ φτάσαμε για χίλιους λόγους αλλά ο κυριότερος είναι η άτεγκτη στάση των δανειστών απέναντί μας που επιδιώκουν να επιβάλλουν ξανά μνημόνια. Η επιλογή δηλαδή που έχουμε μπροστά μας είναι ανάμεσα στο να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες αυτής της στιγμής και να προσαρμοστούμε σε αυτή την κατάσταση για όσο κρατήσει, που προφανώς θα είναι προσωρινό και στο να αποδεχτούμε κάτι το οποίο θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τις οποίες γνωρίζουμε.

Φτάσαμε εδώ γιατί οι δανειστές δεν κάνουν πίσω.

Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι έχει επέλθει ένα πάγωμα των συναλλαγών και άρα μεγάλη αβεβαιότητα, κανείς δεν πρόκειται να κάνει κινήσεις στην οικονομία κλπ αυτό θα ξεπεραστεί σχετικά σύντομα αν υπάρξει αποφασιστικότητα και αν υπάρξουν… μέτρα επιπλέον από την κυβέρνηση. Έχουμε το παράδειγμα της Κύπρου όπου βεβαίως υπήρξε κούρεμα των καταθέσεων που εδώ δεν πρόκειται να υπάρξει, δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα κανένας. Το παράδειγμα της Κύπρου είναι ενδεικτικό όπου επιβλήθηκαν έλεγχοι αντίστοιχοι με τους δικούς μας και η κυπριακή οικονομία προσαρμόστηκε και λειτούργησε. Δηλαδή αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι μια κατάσταση καταστροφής, είναι μια κατάσταση αβεβαιότητας και παγώματος. Η Κύπρος δείχνει ότι το πράγμα αυτό μπορεί να λειτουργήσει και να έχει αποτέλεσμα."


Ερωτηθείς τι απαντά στην κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι όλο αυτό είναι ένα σχέδιο για να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα στην δραχμή o κ. Λαπαβίτσας απάντησε ότι:

"Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο επιστροφή στην δραχμή. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτό που υπάρχει από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αποφασιστικότητα να μην επιστρέψουμε στα μνημόνια όπως είπε ο ελληνικός λαός τον Ιανουάριο. Τώρα ότι αυτό έχει παρεπόμενα ότι πολλά αυτά τα παρεπόμενα ήταν διαφορετικά από αυτό που θα περίμενε κανείς τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αυτό ναι είναι αλήθεια και οι καταστάσεις αντιμετωπίζονται μέρα με την ημέρα. Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο όμως, ούτε προκύπτει κάτι τέτοιο.

Δεν δέχομαι ότι το δίλημμα αυτή τη στιγμή είναι ευρώ ή δραχμή, δεν το δέχομαι αυτό. Αυτό είναι μια κίνηση την οποία προσπαθεί να κάνει η αντιπολίτευση, να αλλάξει το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την επόμενη Κυριακή.

Το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος είναι δεδομένο αν δέχεται ο ελληνικός λαός να επιστρέψει στα μνημόνια. Και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να πει Όχι γιατί η επιστροφή στα μνημόνια είναι μια κατάσταση μακράς διαρκείας, δεν είναι μια κατάσταση παροδικών δυσκολιών όπως αυτές που ζούμε σήμερα και θα ζήσουμε αύριο και μεθαύριο.

Προσπαθεί η αντιπολίτευση σε όλους τους τόνους να πει ότι έχει να κάνει με την επιστροφή στο νόμισμα, την αλλαγή στο νόμισμα, έξω από την Ευρώπη, έξω από το ευρώ αυτά είναι πολιτικές κινήσεις. Δεν είναι αυτό το περιεχόμενο."


Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που βγει Όχι στο δημοψήφισμα, o κ. Λαπαβίτσας είπε ότι:

"Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρχήν υποχρέωση να κάνει ότι μπορεί για να πει Όχι ο ελληνικός λαός την Κυριακή γιατί αν πει Ναι θα είναι η τελειωτική καταδίκη του ελληνικού λαού.

Αν ειπωθεί το Όχι η κυβέρνηση θα έχει κάτι στα χέρια της, μια ξεκάθαρη βούληση από πλευράς ελληνικού λαού που θα έχει επαναληφθεί δύο φορές. Από εκεί και πέρα η διαχείριση αυτού του Όχι θα είναι μια δύσκολη πολιτική κατάσταση στο διεθνές επίπεδο θα δώσει όμως άλλες προοπτικές, θα της δώσει και άλλα μέσα.

Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει το Όχι που θα πάρει με το σοβαρότερο τρόπο και θα δει τι θα κάνει για την περαιτέρω πληροφόρηση και κινητοποίηση του ελληνικού λαού μετά το Όχι αυτό αν οι δανειστές αποδειχτούν σκληροί και στυγνοί και μετά από αυτό.

Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν όλα στο τραπεζικό σύστημα, να μπουν άλλες κινήσεις σε δράση, να αρχίσει η δημιουργία ρευστότητας, υπάρχουν τρόποι να γίνουν αυτά τα πράγματα αλλά θα πρέπει να πει Όχι ο ελληνικός λαός γιατί αν πει Ναι το πράγμα θα τελειώσει…"


Στην ερώτηση του Ν. Ευαγγελάτου αν αυτό το «Όχι» που ζητάτε από τον λαό αν είναι ατελέσφορος και ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης που λέει η κυβέρνηση ότι θα κάνει από άλλη θέση, μετά αυτό το «Όχι» φτάνει ακόμα και στο να πάμε σε δομικές αλλαγές στην οικονομία όπως η αλλαγή νομίσματος; Είναι κάτι που θα το εκτιμήσει η κυβέρνηση με βάση το «Όχι» , είναι ανοικτό ενδεχόμενο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι:

"Η κυβέρνηση θα εκτιμήσει όλα τα ενδεχόμενα. Τη στιγμή αυτή αυτό που προέχει είναι το γεγονός της Κυριακής να σταθεί ο ελληνικός λαός στο ύψος των περιστάσεων. Αν πει το Όχι, που οφείλει να πει το Όχι κατά την άποψή μου, τότε η κατάσταση για τη χώρα μας θα γίνει πολύ καλύτερη από το αν ειπωθεί «Ναι».

Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση, η διαπραγματευτική ομάδα και το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσουν τα ενδεχόμενα με σοβαρότητα και πληρότητα. Έχουν υποχρέωση να καθήσουν να τα δουν όλα…

Η κίνηση της Κυριακής θα έχει μακροχρόνια αποτελέσματα, τα μακροχρόνια αποτελέσματα προκύπτουν εμφανώς από το Ναι. Το Ναι μας επιστρέφει σε μια μακροχρόνια κατάσταση κατάπτωσης.

Το «Όχι» μας δίνει άλλες δυνατότητες, ανοίγει άλλες προοπτικές και φυσικά θα έχει και αυτό μακροχρόνιες επιπτώσεις αναλόγως με την απάντηση των δανειστών. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα τα αξιολογήσει όλα σωστά και θα δούμε τι θα γίνει ότι οι δανειστές αντιδράσουν.

Το «Ναι» μας θα δέσει χειροπόδαρα, το «Όχι» θα ανοίξει δυνατότητες, ευκαιρίες, πιθανότητες, προοπτικές."

Τέλος στην ερώτηση αν οι οποίες προοπτικές του «Όχι» είναι απαραίτητα εντός ευρώ ή μπορεί να είναι και εκτός ο κ. Λαπαβίτσας απάντησε ότι:

"Η στόχευση της κυβέρνησης είναι εντός ευρώ, είναι ξεκάθαρα δηλωμένη και προς τα εκεί πηγαίνει…"